Matlivet

Vi äter varje dag, 365 dagar om året - vissa dagar äter vi mer än andra.
Jag lagar mat varje dag, ibland flera gånger om dagen och jag tänker på mat under stor del av min vakna tid. 
På bussen hem maler nästan dagligen den stora och ständigt obesvarade frågan:
…Vad ska vi egentligen äta idag? 

Vad är jag sugen på? Vad är min bättre hälft sugen på? Pasta igen…är det riktigt nyttigt? Och det här med att man älskar pizza så mycket - hur ska man hantera det på ett bra sätt utan att varken smälla i sig för mycket kolhydrater eller för den sakens skull tappa pizzakaraktären helt, genom att omvandla den till en nötbotten med en tomatskiva och en bit ledsen tofu (som önskar att den varit en ost)?

- Vem vet?

 Så ponera att du äter bara ett mål mat om dagen (vilket känns tufft att klara sig på), då är du uppe i 365 måltider om året. Äter du som genomsnittet mint tre måltider är du uppe i 1095 måltider om året och i en undersökning från livsmedelsverket  från 2011 finner man att den genomsnittlige svensken lägger 30.000 kronor per person och år på livsmedel. Det är både mycket tid och pengar. Ovanpå det kommer det ständigt nya kostråd, superdieter och miljölarm och mitt i dessa står jag, med ett stort matintresse och funderar på hur jag ska få ihop detta med en vegansk-makrobiotisk-ekologisk-raw-cancerpreventerande och välsmakande vardagsmat. Mat som tar hänsyn till säsongerna och dessutom smakar bra, går snabbt och inte gör att min matkostnad går från 30.000 kronor om året till 60.000? 

Min slutsats är att det inte går, inte fullt ut, såvida man inte väljer att ställa sig till ett särskilt led. Jag beundrar alla de människor som har hängivenhet, självkontroll och tålamod nog att följa dessa strikta dieter -och jag vill uttrycka mitt ödmjuka stöd till alla de människor som på ett hängivet sätt lagt om sina matvanor för att bekämpa sjukdom. Jag tror på er och vet att mat kan göra underverk.
För mig å andra sidan måste mat fungera som livet gör i stort. Den är dynamisk och föränderlig, ibland är det lätt och ibland är det svårt. Ibland går det som man tänkt sig, men för det mesta går det på helt andra sätt. Och inte minst - helheten måste för mig få bestå av en massa smådelar, som byts ut eller stannar kvar. Grundpelare att luta sig emot när åskan går - och lättvindiga nya bekantskaper som dyker upp lika snabbt som de försvinner. Allt detta kokas sedan ihop efter den stora grundambitionen: Att leva ett så härligt, händelserikt och hälsosamt liv som möjligt - Matlivet!

 

Kommentera här: