Trädgårdssallad på vitlöksrostad potatis, morötter och rostade tomater

 
 
 
Sensommaren och den tidiga hösten är en fröjd för mig. Aldrig under det svenska matåret är det lättare att äta i säsong. I trädgårdarna, stadsodlingarna och på åkrarna har precis allt blommat - och äntligen flödar det av färska, smakrika grönsaker och frukter i butikerna och på torgen. Det är dock en kort tid på året vi svenskar kan äta så mycket råvaror som faktiskt är i säsong, och det bör man ta vara på tycker jag. Receptet på min trädgårdsallad är en mix av det som är bäst nu, som tomater och ätliga blommor - och de trokänare som hänger med hela året, som potatis och morot ( men låt oss vara ärliga, de är bäst när de kommer direkt ut jorden ). Detta är en lätt lunch eller middag som trots sitt timida utseende är packad med smak. Receptet är vegetariskt, och kan göras veganskt genom att byta det brynta smöret mot en olja med rostade valnötter. 
 
TRÄDGÅRDSSALLAD PÅ VITLÖKSROSTAD POTATIS, MORÖTTER OCH ROSTADE TOMATER
+ BLÅBÄRSVINEGRETTE
- Innehåll till 4 portioner

- 4 stora tomater (godast blir det med de lite knöliga, handplockade tomaterna, leta efter dem på torg och
   saluhallar om du inte har ett eget växthus)
- 1 nypa salt
- 1 nypa kokossocker
- Svartpeppar
- Ca 15-20 medelfasta potatisar beroende på storlek (5 medelstora potatisar/pers) 
- 2-3 vitlöksklyftor
- 30 gram smör
- 4-5 morötter, gärna blandade färger
- Honung
- Krasse, både blad och blomma (kan bytas mot ruccola)
- Hackade valnötter
- Lite valfri vegetabilisk olja  

BLÅBÄRSVINEGRETTE
- 1 dl Svenska blåbär, färska eller frysta
- 1 nypa vitlökspulver
- 1 tsk vitvinsvinäger
- Salt och honung efter smak
- Lite valfri vegetabilisk olja  

SÅ GÖR DU BLÅBÄRSVINEGRETTEN:
- Fräs vitlöken i lite olja i en kastrull och tillsätt blåbären.
- När blåbären börjat släppa vätska, tillsätt vinäger och låt sjuda. Smaka sedan av med salt och peppar tills du får en vinegrette vars syra och sötma passar din smak. 
 
SÅ GÖR DU TRÄDGÅRDSALLADEN:
- Börja med tomaterna. Skiva tomaterna i så tunna skivor att de håller ihop och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över en nypa salt, en nypa socker och avsluta med svartpeppar. Rosta dem högt upp i ugn på 175 grader i två timmar. Om de inte torkat när tiden passerat går det utmärkt att vrida på grillen tills de är någorlunda torra och har lite "sotkanter". Tomaterna kan också rostas kortare tid på högre värme men tänk då på att släppa ut ångan ur ugnen vid jämna mellanrum. Tomaterna är perfekta när de har fått sotade kanter och känns lite sega. 
- Steg två är att förbereda morötter och potatis. Koka upp vatten med lite salt i och rengör rotsakerna. Om du köpt ekologiska grönsaker sparar du med fördel skalet som är både vackert och innehåller en massa nyttigheter (dessutom slipper du onödigt matavfall). Koka potatisen och morötterna något, tills de delvis börjat mjukna.
- Förbered potatisen för ugnen genom att klä en långpanna med bakplåtsapper. Droppa lite olja på baklåtspappret och pressa sedan två vitlöksklyftor i oljan med hjälp av vitlökspress. Strö även lite svartpeppar över långpannans botten innan du stjälper över potatisen som bör vara het fortfarande. Ruska sedan pannan för att försäkra dig om att alla potatisar blir täckta av vitlök och svartpeppar - snåla inte på pepparn! Potatisen får gärna smula och mosa sig lite, det kommer förhöja smaken ytterligare. Kör sedan in potatisen i ugn, gärna tillsammans med tomaterna. Bryn efter detta smöret i panna tills det blir gyllenbrunt och vänd efter en stund i ugnen ned det i potatisen. Hur lång tid potatisen kommer behöva i ugnen styrs av sort och ugn så här får du gå på magkänsla. När det luktar gott och potatisen känns frasig på utsidan och mjuk på insidan är den klar. 
- Skiva morötterna tunt och vänt dem i lite honung
- När potatisen och tomaterna är klara lägger du ihop salladen på tallriken tillsammans med ruccola eller krasse. Toppa gärna med hackade valnötter och blåbärsvinegrette. Vinegretten kan även bytas mot en getostcreme som också kommer lyfta de vitlöksrostade potatisarna till oanade höjder. Gott är det såklart med lite nybakat bröd till, och rätten passar även som en sidorätt till fisk.
Blir det rester över hackar du upp allt utom salladsbladen följande dag och gör en pyttipanna i ugn på det tillsammans med späda smålökar och svamp. 
 
 
 

Kommentera här: