Oskars ramen

 
Någon gång tidigt i våras fick min sambo för sig att han gillade ramen. Vi hade egentligen aldrig ätit ramen i dess rätta bemärkelse - men snabbnudlar är en guilty pleasure för oss båda, så jag var beredd på utmaningen. Med det sagt ska man också säga att riktiga ramen är något som tar längre tid än det jag gör. En äkta ramenbuljong måste få mogna länge och ät ett gediget hantverk. För den som är nyfiken kan jag varmt rekommendera Tove Nilssons bok om ramen, som inspirerade mig något enormt. Jag gör en variant som är förenklad - men fylld av smak, och som ändå stillar det där umamisuget man ibland har.
 
OSKARS RAMEN
- Innehåll till ca 4 portioner
 
BULJONG:
- 1 tsk mald/krossad Sichuanpeppar
- 1 färsk röd chili
- 2 klyftor vitlök, pressade
- 1 tsk sesamolja
- 1 tärning svampbuljong
- 1 msk honung
- 1 msk sesamfrön
- 1 liter vatten
 
TOPPING:
- 1 Förpackning glasnudlar, förkokta
- Ca 10 champinjoner, skivade
- 1 Kycklingfilé (kan uteslutas utan skillnad för resultatet)
- Ca 4 dl mungbönsgroddar
- 4 vårlökar, skivade
- Svartkål efter tycke och smak, sköljd och riven i lagom bitar
- Grönkål efter tycker och smak, sköljd och riven i lagom bitar
- Rostad lök som tillbehör
 
SÅ GÖR DU:
- Förbered med fördel buljongen kvällen innan du avser äta ramen. Det ger buljongen tid att mogna och kommer fördjupa smakerna. Börja med att tillsätta sesamoljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök, fint hackad eller skivad chili och sesamfrön tillsammans med sichuanpeppar i oljan tills det får färg. Smula sedan i buljongtärningen och tillsätt honung samt hälften av vattnet.
Låt buljongen stå och sjuda så länge som möjligt, den kommer vara fortsatt "tunn" men reducera något.
Förvara buljongen i grytan i kyl under natten och plocka fram den när du börjar förebereda resten av middagen för att värma på den långsamt och tillsätter resterande vatten, eller vatten efter smak. Provsmaka buljongen här och justera smakerna efter vad du föredrar. Beroende på hur färsk din peppar varit kommer den ge olika mycket smak. Kanske vill du tillsätta lite soja här, eller varför inte ett uns Gochujang?
- Stek kycklingen efter smak i en separat panna. Jag föredrar att hålla den enkel i en ramenrätt och väljer bara salt, peppar och en uns vitlök som kryddning - men andra härliga smaksättningar kan göra massor för helhetsresultatet. Våga och vinn!
- När kycklingen är genomlagad tillsätts svampen och får gå med i pannan tills den fått lite lagom färg. - Nu är det dags att montera! Lägg lite mungbönor i botten på en skål och skeda över lite av buljongen. Tillsätt glasnudlar och skeda över kyckling och svamp. Toppa med blandad kål, vårlök och rostad lök och skeda över buljong tills du känner dig nöjd med fördelningen topping/buljong.

Kommentera här: