Linsrisotto med pestorostade grönsaker

Jag är generellt sett ett stort fan av linser. Under mina år som vegeterian var linser stapelvara hemma hos mig, men blev tyvärr sällan något annat än den klassiska linsgrytan - veggisarnas absoluta basmat. På senare tid har jag experimenterat betydligt mer med linser, mycket därför att min sambo inte är lika frälst som jag är, men också för att det finns stor potential i den lilla baljväxten. Dessutom är linser en mycket klimatsmart vara och i torkad grundform kan de gott ingå som basvara i kostcirkeln året runt. Extra lyckat blev ett försök här hemma att laga linser inspirerat av den klassiska risotton, en linsotto! Till det valde vi pestorostade grönsaker - men även kyckling är ett gott alternativ, även om kött som birätt inte behövs, varken för extra protein eller mättnad.
RECEPT LINSOTTO MED PESTOROSTADE GRÖNSAKER
- Ingredienser för 4 personer:
LINSOTTO:
- Ingredienser för 4 personer:
LINSOTTO:
- 1 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 4,5 dl röda linser
- Ca 7,5 dl kycklingbuljong (För dig som är veg går grönsaksbuljong utmärkt)
- Ca 1,5 dl vitt vin
- 1 msk outspädd kycklingfond alt. grönsaksfond (gärna lite extra för smaksättning)
- Neutral olja
- Färsk timjan
PESTOROSTADE GRÖNSAKER:
- 4 morötter
- 4 rödlökar
- 2 vitlöksklyftor
- Ca 1/4-dels kålhuvud av valfri sort
- Färsk chili efter smak (kan uteslutas)
- Ca 4-5 msk grön pesto
- Salt och peppar
- Pinjenötter
SÅ GÖR DU:
- Börja med grönsakerna. Sätt ugnen på ca 200 grader och klä en långpanna eller plåt med bakplåtspapper.
- Neutral olja
- Färsk timjan
PESTOROSTADE GRÖNSAKER:
- 4 morötter
- 4 rödlökar
- 2 vitlöksklyftor
- Ca 1/4-dels kålhuvud av valfri sort
- Färsk chili efter smak (kan uteslutas)
- Ca 4-5 msk grön pesto
- Salt och peppar
- Pinjenötter
SÅ GÖR DU:
- Börja med grönsakerna. Sätt ugnen på ca 200 grader och klä en långpanna eller plåt med bakplåtspapper.
Skär grönsakerna i lagom porstionsbitar. I de fall du har stora morötter tjänar du på att förvälla dem snabbt, detta gör att de blir genomlagade snabbare. Vänd grönsakerna i peston och vänd ut dem på plåten. Salta försiktigt, men var destor generösare med peppar och avsluta med att str pinjenötterna över plåten. Låt grönsakerna gå i ugn medan du lagar risotton, håll ett öga så att mallaird-effekten inte övergår till en bränd yta ( då vet du att de definitivt har gått för länge). Grönsakerna är färdiga när de blivit gyllenbruna med lite "sorgkant"och kännns lagom mjuka.
- Linsotton gör du medan grönsakerna går i ugnen. Börja med att hälla lite neutral olja i en tjockbottnad gryta. Hacka den gula löken och vitlöken medan du värmer oljan och fräs sedan löken tills den blivit mjuk men inte hunnit ta färg ännu. Skölj linserna.
- Lägg de sköljda linserna i grytan och fräs dem snabbt under omrörning. Tillsätt det vita vinet och kycklingfonden under omrörning.
- Tillsätt sedan buljongen stötvis under omrörning, någon deciliter i taget. Beroende på linsernas ålder och kvalitet kommer du behöva olika mycket vätska för att få linsotton krämig - så här får man jobba lite på känn, och glöm inte att smaka av emellanåt! I de fall din ursprungliga mängd vätska inte skulle räcka är det bästa att slå i lite extra vin då detta förhöjer syran och smakerna i buljongen.
- När linsotton känns "fluffig" och mättad och linserna är mjuka tar du den från värmen. Smaka av och se om något saknas - kanske behövs en liten skvätt extra kycklingfond? Men var försiktig! Mindre än en tesked gör ofta hela skillnaden då de är fullmatade med salt.
- Lägg lite färsk timjan på linsotton och toppa med de rostade grönsakerna. För den som vill späcka rätten med ännu mer smak passar lite färskpressad citron eller lite cest alldeles utmärkt på toppen.
Voià! Så vad vill man då dricka till? Linsotton är ofta väldigt fyllig i smaken, beroende på kavliten på buljong och fond. Om man som jag väljer en ekologisk fond och buljong tenderar de bli lite "lättare" i smak - då passar ett fruktigt vitt vin fint till. Har man däremot en lite tyngre fond och buljong tycker jag att man gör bäst i att välja en IPA med tydlig beska till maten. Det blir en fin motvikt till tyngden. För den som dricker alkoholfritt är valen självklart oändliga, men allt med ingefära och citrus i skulle nog gifta sig bäst.
- Linsotton gör du medan grönsakerna går i ugnen. Börja med att hälla lite neutral olja i en tjockbottnad gryta. Hacka den gula löken och vitlöken medan du värmer oljan och fräs sedan löken tills den blivit mjuk men inte hunnit ta färg ännu. Skölj linserna.
- Lägg de sköljda linserna i grytan och fräs dem snabbt under omrörning. Tillsätt det vita vinet och kycklingfonden under omrörning.
- Tillsätt sedan buljongen stötvis under omrörning, någon deciliter i taget. Beroende på linsernas ålder och kvalitet kommer du behöva olika mycket vätska för att få linsotton krämig - så här får man jobba lite på känn, och glöm inte att smaka av emellanåt! I de fall din ursprungliga mängd vätska inte skulle räcka är det bästa att slå i lite extra vin då detta förhöjer syran och smakerna i buljongen.
- När linsotton känns "fluffig" och mättad och linserna är mjuka tar du den från värmen. Smaka av och se om något saknas - kanske behövs en liten skvätt extra kycklingfond? Men var försiktig! Mindre än en tesked gör ofta hela skillnaden då de är fullmatade med salt.
- Lägg lite färsk timjan på linsotton och toppa med de rostade grönsakerna. För den som vill späcka rätten med ännu mer smak passar lite färskpressad citron eller lite cest alldeles utmärkt på toppen.
Voià! Så vad vill man då dricka till? Linsotton är ofta väldigt fyllig i smaken, beroende på kavliten på buljong och fond. Om man som jag väljer en ekologisk fond och buljong tenderar de bli lite "lättare" i smak - då passar ett fruktigt vitt vin fint till. Har man däremot en lite tyngre fond och buljong tycker jag att man gör bäst i att välja en IPA med tydlig beska till maten. Det blir en fin motvikt till tyngden. För den som dricker alkoholfritt är valen självklart oändliga, men allt med ingefära och citrus i skulle nog gifta sig bäst.