Glutenfritt rågbröd med solrosfrön, honung och fänkål

Gluten - äta eller inte äta? Man brukar ju säga att det uppstått någon sorts allmän glutenfobi bland svenskar och att alla numera vill undvika vitt mjöl. Nödvändigt ur hälsosynpunkt? Kanske inte helt och hållet - men absolut positivt sett ur vissa aspekter. Generellt sett äter vi ju alldeles för mycket raffinerade livsmedel och ju mer oprocessat vi äter, desto bättre. Själv har jag ganska svåra problem med magen emellanåt och en sak som garanterat får mig att må pest är för mycket av kombinationen vitt mjöl och socker. Även stora mängder kolhydrater får mig att vilja gå och dra något gammalt över mig - så det är ganska självklart att bröd inte utgör en så stor del av mitt dagliga näringsintag. Jag önskar dock att det gjorde det eftersom jag älskar bröd och pasta. Därför blir jag så strålande glad över glutenfria bröd som faktiskt fungerar, och som inte bara "duger" som substitut för ett saftigt vetespäckat bröd - utan som faktiskt innehåller mer smak och struktur och blir långt mer intressant än vad en gammal franskbrödmacka någonsin kan bli.
GLUTENFRITT RÅGBRÖD MED SOLROSFRÖN, HONUNG OCH FÄNKÅL
-Innehåll till ett bröd:
- 20 gram jäst
GLUTENFRITT RÅGBRÖD MED SOLROSFRÖN, HONUNG OCH FÄNKÅL
-Innehåll till ett bröd:
- 20 gram jäst
- Ca 700 gram vatten
- 100 gram solroskärnor
- 60 gram linfrön
- 60 gram sirap
- 20 gram mandelmjöl
- 40 gram psylliumfrön
- 2 krm brödkryddor
- 2 krm spiskummin
- 2 krm fänkål
- 1tsk salt
- 90 g rismjöl
- 120 g bovetemjöl (+ ytterligare lite till jäsning)
- 60 gram majsmjöl
- 30 gram psylliumfröskal
+ Honung, rapsolja och solrosfrön för topping
SÅ GÖR DU:
- Värm vattnet till fingervarmt, alltså 37 grader. Om du är osäker - hellre för kallt vatten än för varm eftersom för mycket värme riskerar att döda jästsvampen. Smula jästen i vattnet och lös upp den med hjälp av en visp eller spatel. Tillsätt sedan övriga ingredienser och arbeta ihop det till en så jämn och slät deg som möjligt.
- Smörj en brödform om 1,5 liter med valfritt matfett. Jag använder smaklös kokosolja. Häll sedan i degen.
- Tryck till degen i formen för att få ut eventuella luftrum och strö sedan över lite bovetemjöl. Låt sedan degen jäsa i formen under en ren bakduk i ca 1,5 timmar. Jag brukar låta degen jäsa invid kökselementet - en ugn som står på eftervärme brukar också ge brödet en extra skjuts. Tänk på att jästiden kan komma bli längre om du råkat få lite för kallt vatten när du löste upp jästen.
- När brödet jäst till en höjd du känner dig nöjd med blandar du ca en tsk honung med 1 tsk olja och penslar ovansidan. Strö sedan över solrosfrön efter tycke och smak. Även flingsalt ger en trevlig smak. För den som vill förhöja den nötiga smaken hos solriosfröna är ett tips att rosta fröna i en torr panna innan de läggs på brödet. Avsluta med att pensla brödet en sista gång.
- Grädda brödet i 175 grader i 75 minuter. Titta till brödet emellannåt, beroende på hur jämn din ugn är i värmefördelning kan den vilja bränna honungen efter en tid. Om du mräker att ovansidan av brödet börjar få tillräckligt med färg kan du då täcka över det med foliepapper.
- Låt brödet vila och bli helt svalt innan du skär det. Bäst blir det om det får vila över natten. Alltså passar det utmärkt att göra på fredags- eller lördagskvällen, och du har nybakad helgfrukost morgonen därpå.
- Grädda brödet i 175 grader i 75 minuter. Titta till brödet emellannåt, beroende på hur jämn din ugn är i värmefördelning kan den vilja bränna honungen efter en tid. Om du mräker att ovansidan av brödet börjar få tillräckligt med färg kan du då täcka över det med foliepapper.
- Låt brödet vila och bli helt svalt innan du skär det. Bäst blir det om det får vila över natten. Alltså passar det utmärkt att göra på fredags- eller lördagskvällen, och du har nybakad helgfrukost morgonen därpå.