Pestofyllda tortellini i svampsås

För någon jul sedan fick min sambo Oskar en pastamaskin i julklapp. Jag har varit lite skeptiskt inställd till pastamaskin förut, tänkte att det kanske tog tid och egentligen var ganska krångligt när pasta ändå är något som man kanske ska försöka att hålla till en begränsad mängd - men vad fel jag hade! Att göra egen pasta är betydligt enklare än det verkar, och det blir magiskt mycket godare.
Ingen pastamaskin? Inget problem! Du kan kavla ut din pasta istället - med lika lyckat resultat. Det enda man egentligen kan fundera över är att det tar lite längre tid än den färdiga pastan, men ser man det som ett mysigt pyssel är det en aktivitet väl värdig en söndagseftermiddag. En utförlig beskrivning av hur du gör din egen pastadeg hittar du hos Tasteline. Om du inte har lust att gör din egen pasta kan du istället köpa valfri fylld pasta och snabbt och enkelt slänga ihop pastasåsen istället. Middag på max en kvart!
Ingen pastamaskin? Inget problem! Du kan kavla ut din pasta istället - med lika lyckat resultat. Det enda man egentligen kan fundera över är att det tar lite längre tid än den färdiga pastan, men ser man det som ett mysigt pyssel är det en aktivitet väl värdig en söndagseftermiddag. En utförlig beskrivning av hur du gör din egen pastadeg hittar du hos Tasteline. Om du inte har lust att gör din egen pasta kan du istället köpa valfri fylld pasta och snabbt och enkelt slänga ihop pastasåsen istället. Middag på max en kvart!
PESTOFYLLDA TORTELLINI I SVAMPSÅS
-Innehåll till 4 pers
-Innehåll till 4 pers
- Pastadeg enligt ovan, tunt kavlad eller valsad genom pastamaskin
- 150 g valfri pesto, vi använder den vanligaste varianten med basilika
- 1 msk citronsaft
- 225 g fetaost (Ca 1,5 förpackningar)
- 3 dl matlagningsgrädde, vegetabilisk eller traditionell
- 250 g kastanjechampinjoner eller champinjoner
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 25 g smör eller valfritt vegetabiliskt matfett
- 1,5 msk kantarellfond
- Svarpeppar
SÅ GÖR DU:
- Börja med att blanda fyllningen till peston genom att mosa fetaosten och peston tillsammans med citronsaften i en liten skål. Provsmaka och tillsätt eventuellt lite salt och peppar efter behov och smak.
- Klicka ut fyllningen till tortellinin med ca 2,5 cm mellanrum på hälften av den utkavlade degen, vik över den andra halvan för att skapa ett "lock" och skär sedan ut pastakuddarna. Rulla ihop kanterna så att de håller tätt, pressa ihop dem med hjälp av en gaffel och låt dem vila på köksbänken medan du kokar upp pastavatten och förbereder svampsåsen.
- Skiva svampen tunt och fräs den tillsammans med den pressade vitlöksklyftan i smöret, gärna i en större gryta eller kastrull som du senare får plats med även pastan i. När svampen börjat mjukna något och släppa ifrån sig vätska tillsätter du grädde och fond. Peppra efter smak (jag föredrar mycket peppar) och låt den puttra på svag värme medan du kokar pastan.
- Lägg pastakuddarna försiktigt i saltat, kokande vatten och låt dem koka ca 3 minuter. Känn på pastan, när de tjockare kanterna känns mjuka är pastan klar.
- Lägg pastakuddarna försiktigt i saltat, kokande vatten och låt dem koka ca 3 minuter. Känn på pastan, när de tjockare kanterna känns mjuka är pastan klar.
- Lyft upp pastan med en hålslev och lyft över den i kastrullen med svampsås. Blanda pastan i såsen så att alla pastakuddar täcks. Servera med färskriven parmesan, en skvätt citron och lite persilja. Inte hälsokost för kroppen om man äter det 7 dagar i veckan, men hälsokost för humöret om man äter det ibland - och ibland är det minst lika viktigt, om inte mer!
skriven
Men åh, dör lite! Ser SÅ gott ut!