Kycklinggryta med getost och fransk dragon

Jag jobbar i Stockholm City och har därmed ynnesten att kunna handla lunch på K25 vid behov. K25 har som bekant ett stort utbud, men av alla rätter man kan välja att plocka med sig därifrån har jag en absolut favorit - Caffé Nero's Rigatoni di Pollo. Häromkvällen när jag stod på Paradiset och skulle handla varor till en kycklinggryta som planerats på förhand råkade jag få syn på getost producerad här utanför Stockholm, och fick för mig att jag ju måste kunna pyssla ihop något liknande? Något liknande blev det - men något matigare, och med lite fler ingredienser från trädgårdslandet.
KYCKLINGGRYTA MED GETOST OCH FRANSK DRAGON
- Innehåll till 4 portioner (och någon matlåda)
KYCKLINGGRYTA MED GETOST OCH FRANSK DRAGON
- Innehåll till 4 portioner (och någon matlåda)
- 2 stora kycklingfiléer, tärnade
- 150 gram getost i bit, smulad
- 2 dl Oatly iMat Fraiche
- 2,5 dl Oatly iMat ( som matlagningsgrädde)
- 2,5 dl Oatly iMat ( som matlagningsgrädde)
- 1,5 dl vitt vin
- 1 tsk kycklingfond
- 2 röda lökar, klyftade i mindre klyftor
- 1 tsk kycklingfond
- 2 röda lökar, klyftade i mindre klyftor
- 2 stora vitlöksklyftor, krossade och skivade
- Ca 7 st färska champinjoner, klyftade
- Ca 7 st färska champinjoner, klyftade
- Ca 1/5 liten fänkål, tunt skivad
- Färsk dragon, färsk salvia och färsk timjan efter smak (ju mer desto bättre)
- Färsk dragon, färsk salvia och färsk timjan efter smak (ju mer desto bättre)
- Lite kokosolja eller rapsolja till tillagning
- Salt och peppar
SÅ GÖR DU:
- Bryn kycklingen i lite olja på hög temperatur tills den blivit lätt gyllene runt om och ta sedan upp kycklingen ur grytan.
- Lägg ner lök, vitlök, fänkål och champinjoner tillsammans med hälften av örterna i grytan och sänk sedan temperaturen till medelvärme.
- Lägg ner lök, vitlök, fänkål och champinjoner tillsammans med hälften av örterna i grytan och sänk sedan temperaturen till medelvärme.
- När grönsakerna fått färg och löken och fänkålen mjuknat något tillsätts vinet under omrörning tillsammans med fonden och lägg ned kycklingen på nytt.
- Tillsätt nu matlagningsgrädde och fraiche och låt grytan sjuda. När grytan sjuder jämnt tillsätts den smulade getosten under omrörning - getosten löser sig i regel snabbt i såsen, men det kan vara bra att slänga ett extra öga så man inte får några oönskade klumpar vid servering.
- Låt grytan sjuda på medelvärme tills kycklingen garanterat är tillagad, ca 15 minuter. Kontrollera gärna en bit kyckling genom att dela den, tillagningstiden varierar ju som bekant beroende på hur varm din spis blir och hur stora tärningar du valt att göra.
- Låt grytan sjuda på medelvärme tills kycklingen garanterat är tillagad, ca 15 minuter. Kontrollera gärna en bit kyckling genom att dela den, tillagningstiden varierar ju som bekant beroende på hur varm din spis blir och hur stora tärningar du valt att göra.
- När grytan är klar, rör ner återstående örter i grytan, smaka av med salt och peppar och servera den med gnocci, svart ris, färsk pasta eller annat valfritt tillbehör. Under sommarmånaderna räcker det utmärkt att kompletera med färska ångade bönor och en bit surdegsbröd. Extra härligt blir allt med en knivsudd nypressad citron på toppen, även ringblomma bidrar med en härligt klorofyllig och syrlig ton till rätten, men då ska man säkert veta att man uppskattar ringblomma först.